A Fenntartható Vízgazdálkodás Alapjai

Kinga&Miki vlog: 10. epizód:

Interjú Gerstenkorn András hidrogeológussal.

Mi a Bercel.com-nál fontosnak tartjuk az alapvető természeti kincseinkkel való foglalkozást, hisz alapfeltételei és fenntartói a mi földi létünknek. Úgy is mondhatnánk, hogy nélkülük a nagy világon nincsen számunkra hely.
Márpedig, ha nem vigyázunk az örökül kapott földre, a vízre és a levegőre, akkor nem csak a jövő nemzedékeknek, de nekünk se lesz mit enni-inni-lélegezni. Erdőink, mezőink, tengereink és tavaink megóvása nélkül, a természetes biodiverzitás / faji sokszínűség csökkenésével elvész az a biztonság, amit a természet számunkra nyújtana, ha hagynánk.

Most még nem késő észbe kapni, mielőtt az emberi tudatlanság és kapzsiság a természet utolsó menedékeit is el nem tünteti a föld színéről. Szerte a világon egyre többen ébrednek rá, hogy mennyire fontos megvédeni a környezetünket, és ennek eredményeképpen újabb és újabb kis oázisok jönnek létre, ahol a növények és az állatok átvészelhetik ezt a nehéz időszakot, a föld épülhet, a víz tisztulhat, a levegő felfrissülhet.

Az első témánk, amivel mélyrehatóan meg fogunk ismerkedni: a VÍZ. A víz, ami nélkül bár nincs élet, mégis oly kevés alázattal és tisztelettel állunk hozzá. Ahogy a Környezettudatos Építési Segédlet a Fenntartható Vízgazdálkodás című külön fejezetében említi, háztartásainkban pazaroljuk, ipari tevékenységeinkkel szennyezzük életünk egyik legalapvetőbb alkotóelemét.

A víz témakörének kutatásában Gerstenkorn András, hidrogeológus, lesz segítségünkre, akit a berceli lakosok egy része már ismerhet, hisz ő segédkezett a berceli kutak regisztrációjánál.

Mivel nyaranta András a táboroztatásai miatt meglehetősen elfoglalt, nem tudott eljönni hozzánk Bercelre, így mi utaztunk el hozzá a Lupa-tóhoz. A Duna partra kiülve, egy bicikli út mellett készítettük el vele az interjút, amiből fakadóan sem a kép, sem a hang minősége nem lett tökéletes. Ezért elnézéseteket kérjük, de szerintünk András mondanivalója kompenzálja mindezt.

A Fenntartható Vízgazdálkodással foglalkozó videóinkban igyekszünk az alapoktól kezdve megismerkedni és a nézőket megismertetni a VÍZ mint jelenség és a vízgazdálkodás mint az Ember és a Víz kapcsolatának témájával.

Az Andrásnak feltett kérdéseink sokszor a gyermeki egyszerűség vonásait hordozzák, aminek az oka egyszerű: úgy érezzük, nem árt letisztázni az alapokat ahhoz, hogy közösen rátérhessünk a fenntarthatóság és az emberség útjára. Tiszta lappal indulva könnyebben felismerhetjük és megőrizhetjük azt, ami jó és szükséges, és észre vehetjük és elengedhetjük azt, ami rossz és felesleges.

Fogadjátok szeretettel az Andrással készített videónkat!

Kívánjuk, hogy ti is legalább annyit tanuljatok belőle, amennyit mi is tanultunk az elkészítése során!

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment