Kasza kikalapálása és összeszerelése

Kinga&Miki vlog: 16. epizód

Ez a történet ott kezdődik, hogy vettünk egy kaszát a berceli barkácsboltban. Bár korábban még sose használtunk ilyen szerszámot, a kézi kasza és a sarló számunkra már jó ideje vonzóbb megoldás a kert rendben tartására, mint a fűnyíró, vagy a fűkasza. Csökkenti a modern technológiától és a benzintől/áramtól való függőségünket, kíméletesebb a növény és állatvilággal (különösképpen a rovarokkal) és testmozgásnak sem utolsó.


Miután megvettük a kasza darabjait, Budai Laci kertész barátunk szólt, hogy az ő falujában, Vanyarcon, még vannak olyan szakemberek, akik értenek a hagyományos kaszákhoz.

Elmentünk hát Vanyarcra, Pista bácsihoz, hogy megkérjük, rakja össze és kalapálja ki nekünk az újonnan vett kaszánkat.
Hamar kiderült, hogy összerakni és kikalapálni a kaszát önmagában nem elég, mert ezek a mai sorozatgyártott kaszák némi finomhangolást igényelnek használatba vétel előtt. Tudniillik, a felfogató sokszor nem jó szöget zár be a pengével, ráadásul van rajta egy lyuk is, ami valószínűleg a penge felakasztása végett van rajta, de a gyakorlatban sok haszna nincs, ellenben megadja a kasza leggyengébb pontját, ahol eltörhet.

Pista bácsi után ezért elvittük a kaszát Jani bácsihoz – a vanyarci kovácshoz – is, hogy hajlítson kicsit a felfogatón, illetve foltozza be rajta a lyukat.

Vele sajnos nem munka közben, hanem csak utólag sikerült egy videót készíteni, de ott részletesen elmondja, hogy pontosan mit és hogyan igazított a kaszán, és mesél egy keveset az ő szakmai hátteréről is.

Köszönjük Pista bácsinak és Jani bácsinak a segítséget és hogy megörökíthettük munkásságukat!

Ajánlott irodalom a témában:
Tényleg muszáj folyton füvet nyírni? – Gyepkezelés másképpen – Permablog (permaforum.hu)

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment