Beharangozó:
Miért mentünk Balassagyarmatra?

Úgy hozta az élet, hogy a Bercel.com csapatának első szakmai anyaga egy múzeum bemutatása. Nem is akármilyen múzeumé: az “1. Kerékpár Múzeum Balassagyarmat”-ba látogattunk el.

De hogy is történt ez?

Ott kezdődött, hogy tudomásunkra jutott egy kialakulóban lévő társadalmi diskurzus, amely egy történelmi vasútvonal sorsáról szól. Tudniillik, a megszüntetés veszélye fenyegeti a Vác-Balassagyarmat – azaz Ipoly-mente – vasútvonalat, amire válaszul a környékbeli lakosság egy része civil összefogással kezdett el tevékenykedni a vasút megmaradásáért. Ennek a vasútmentő törekvésnek az egyik legfőbb zászlóvivője a balassagyarmati Kerékpár Múzeumot is üzemeltető Ipoly Túra Egyesület (teljes nevén: Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület), annak is a Vasútmentő Szakosztálya. Véleményük szerint: “Az Ipoly-mente megismeréséhez nélkülözhetetlen a vasút fennmaradása, fejlesztése, a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, sőt a magyar-szlovák vasúti határforgalom újranyitása is Európa leghosszabb – mintegy 740 km-es – határvonalának egyes szakaszain.” /forrás: https://www.ipolyturarendszer.hu/

A Bercel.com szeretne hozzájárulni, hogy a vasútvonal ügye eljusson az emberekhez, illetve hogy sorsáról nyílt és egyenrangú párbeszéd alakuljon ki a különböző álláspontot képviselő csoportok között. Hisszük, hogy országszinten a vasúti vonalak megmentése és korszerűsítése nagyban hozzájárulhat egy fenntartható közlekedéshálózat létrehozásához, természetesen minden esetben mérlegelve az adott vasútvonal megtartásának előnyeit és hátrányait.

Egy biztos, az Ipoly kincseinek bemutatása és a hozzájuk vezető, elérhető árú közlekedési módok biztosítása az egész Nógrád Szíve Kistérségfejlesztési program érdeke.

A fenti előzmények után ellátogattunk Balassagyarmatra, ahol megismerkedtünk Olexa Miklóssal, az Ipoly Túra Egyesület elnökével. Ha pedig már ott jártunk, megragadtuk az alkalmat, hogy az Ipoly-mente vasút témáján kívül forgassunk egy bemutatóanyagot a Kerékpár Múzeumról is.

Ennek eredményeképpen összesen 3 videót osztunk meg ebben a témában:
– az első a “Balassagyarmati Kerékpár Múzeum és az Ipoly Túraközpont”
– a második az előbbi videó kiegészítése, ahol Miklós a Családi Múzeumát mutatja meg nekünk
– a harmadik videó pedig “A Balassagyarmati Vasút” témájával fog foglalkozni – ebben az esetben a civil vasútmentő összefogás szemszögéből.

Ezúton is köszönjük Miklósnak az idejét és a lelkesedését, ami lehetővé tette a videók létrejöttét!

Arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben teheti, kövesse figyelemmel és járuljon hozzá az Ipoly-mente vasútvonalról folyó diskurzushoz, hogy biztosan olyan megoldás szülessen, amely előnyös mind a helyi lakosok és a gazdaság, mind a természeti értékeink számára.

Továbbá sok szeretettel ajánljuk a balassagyarmati Kerékpár Múzeum meglátogatását minden bringabarátnak. 🙂

A témával kapcsolatos internetes elérhetőségek:
https://www.ipolyturarendszer.hu/
https://www.1kerekparmuzeum.hu/
https://www.facebook.com/ipolyturarendszer/
https://www.facebook.com/kerekpar.muzeum.balassagyarmat/
https://www.facebook.com/felvidekioroksegunkkincsei/

4 hozzászólás

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment